UMETNA INTELIGENCA V GLASBI


Elena Les

UVOD

“Now and Then” je neizdana pesem skupine The Beatles, ki so jo napisali John Lennon in Paul McCartney. Pesem nikoli ni bila uradno izdana na nobenem albumu skupine, vendar je pritegnila pozornost oboževalcev zaradi svoje skrivnostne narave in neizdanega statusa. Pesem je nastala v kasnejšem obdobju Beatlesov, po letu 1967, ko so izdali album “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band”.


Gre za balado, ki nosi značilen slog Beatlesov.
Pesem so ostali člani benda želeli obnoviti že leta 1995, ko je Lennonova žena Yoko Ono našla demo posnetke njegovih neizdanih pesmi. Posnetki so bili stari skoraj 30 let in s takratno tehnologijo Beatlesi niso mogli izvleči njegovega glasu iz nekvalitetnega posnetka. Projekt so hitro odpustili in se k njemu vrnili leta 2022.

Sprva je obstajal odpor do priznanja vloge umetne inteligence (AI) v produkciji pesmi. Vendar pa je umetna inteligenca pomembna, ne pri ustvarjanju vokalov Johna Lennona, temveč pri izpopolnjevanju obstoječih posnetkov, da se ohrani integriteta izvirnika.


Uporaba umetne inteligence pri izdelavi pesmi dviguje pomembno vprašanje o kreativnosti in avtentičnosti glasbenega izraza. Čeprav umetna inteligenca omogoča generiranje glasbenih vzorcev, je ključno, da umetniki še naprej prispevajo s svojo edinstveno interpretacijo in čustvenim izrazom. Avtentičnost je ključna za ohranjanje globine in resničnosti glasbenega sporočila, ki ga prenašajo pesmi.

Slika 1: Pitchfork, člani benda the Beatles naslikani z umetno inteligenco, november 2023.



UPORABA UI

Veliko je bilo narejeno proti temu, da je umetna inteligenca del proizvodnje. Strojno učenje je bilo uporabljeno za prepoznavanje glasu Johna Lennona, nato pa ga je izoliralo od drugih zvokov – klavirja, televizije v ozadju, električnega šuma – da bi bil uporaben v novem posnetku.

Kombinacija umetne inteligence in glasbenega ustvarjanja prinaša številne spremembe v procesu ustvarjanja glasbe. Namesto tradicionalnega pristopa, kjer so glasbeniki odvisni le od lastne kreativnosti, umetna inteligenca prinaša možnosti za sodelovanje med človekom in strojem. Glasbeniki lahko uporabijo umetno inteligenco za ustvarjanje osnovnih glasbenih vzorcev ali za pridobivanje inspiracije. To omogoča inovativen in eksperimentalen pristop k ustvarjanju glasbe.

Generiranje glasbenih vzorcev je pomemben korak pri uporabi umetne inteligence pri
izdelavi pesmi »Now and Then«. Umetna inteligenca lahko generira nove glasbene vzorce na podlagi analize obstoječih pesmi, kot so melodični vzorci, ritmični vzorci in harmonične strukture. To omogoča ustvarjanje novega in inovativnega glasbenega gradiva, ki se lahko uporabi pri skladanju pesmi. Generiranje glasbenih vzorcev s pomočjo umetne inteligence omogoča tudi eksperimentiranje z različnimi glasbenimi stili in žanri ter ustvarjanje unikatnih in prepoznavnih zvokov.

Slika 2: Thesound, Paul McCartney igra kitaro, november 2023.

Slika 3: Indiatimes, obdelava pesmi Now and Then, november 2023.

Umetna inteligenca omogoča sintezo glasbenih elementov, kot so melodije, harmonije, ritmi in zvoki, ter njihovo združevanje v celoto. Pri tem koraku se glasbeni vzorci, generirani s pomočjo umetne inteligence, prilagajajo in kombinirajo z drugimi glasbenimi elementi, da se ustvari želeni zvok in izraznost pesmi.


Sinteza in aranžiranje pesmi s pomočjo umetne inteligence odpira vrata do novega, inovativnega in presenetljivega glasbenega izraza, ki lahko prispeva k razvoju glasbenega ustvarjanja.

SPREMEMBE V PROCESU USTVARJANJA GLASBE

Vpliv umetne inteligence na ustvarjanje glasbe je vse bolj izrazit. Umetna inteligenca omogoča avtomatizacijo procesa ustvarjanja glasbe in pomaga glasbenikom in producentom pri generiranju novih idej. S pomočjo algoritmov in strojnega učenja umetna inteligenca lahko analizira in razume glasbene vzorce, ki služijo kot osnova za ustvarjanje novih pesmi. Tako se odpirajo neomejene možnosti za ustvarjalnost in inovacijo v glasbeni industriji.

Uporaba umetne inteligence v glasbi ima tudi družbene in kulturne vidike. Spremembe v procesu ustvarjanja glasbe, ki jih prinaša umetna inteligenca, vplivajo na dojemanje umetnosti in kreativnosti v družbi. Prav tako pa postavlja vprašanja o avtorskih pravicah, etiki in prihodnosti glasbene industrije. Umetna inteligenca lahko spremeni paradigmo glasbenega izraza in odpre nove diskusije o vlogi človeka in stroja v ustvarjalnem procesu.

VIRI

SLIKOVNI VIRI:

Slika1 – https://pitchfork.com/news/peter-jackson-directs-new-video-for-the-beatles-final-song-now-and-then-watch/

Slika 2 – WATCH: The Beatles give a behind-the-scenes look into making of their final song ‘Now and Then’ (thesound.co.nz)

Slika3 – Now and then, the Beatles live forever! | English Movie News – Times of India (indiatimes.com)

SPLETNE STRANI:

Now and Then: enabled by AI – created by profound connections between the four Beatles
Spletna stran: The Conversation
Izdano: 3. November, 2023 4.48pm CET
Dostopno na spletnem naslovu:
https://theconversation.com/now-and-then-enabled-by-ai-created-by-profound-connections-between-the-four-beatles-216920

Zadnja pesem skupine The Beatles je tu po zaslugi umetne inteligence Petra Jacksona
Spletna stran: Wired
Izdano: 3. November 2023, 13:46
Dostopno na spletnem naslovu:
https://www.wired.com/story/the-beatles-now-and-then-last-song-artificial-intelligence-peter-jackson/

Kaj je glasba, ki jo ustvarja umetna inteligenca? Najboljša glasbena orodja za leto 2023
Spletna stran: G2
Izdano: 7. Julij, 2023
Dostopno na spletnem naslovu:
https://www.g2.com/articles/ai-generated-music


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja